2017. március 22., szerda

Elefántolás

Nagy hezitálás után végül rávettük magunkat egy elefánt treckingre. A program 3 órás volt, melyben vittek és is hoztak bennünket. No, de nem elefántháton. :) Krabi várostól nem messze helyezkedik el az elefánt park, ahol különböző időtartamú programok közül lehet választani.






















Maga az elefántolás 45 percig tartott, elsőre nagyon "billegálisnak" tűnt az elefánt hátára ráerősített ülőalkalmatosság. Ehhez még hozzájött az elefánt bicegése is, így úgy érezte magát az ember mint ha ide oda dülöngélne. Folyton az járt az eszembe mi van ha bevadul az állat és elszalad világgá, mi meg a hátán rohanunk vele. Tavalyi évben történt egy eset Koh Samuin, ahol egy turistát levetett a hátáról és összetaposott egy állat. Állítólag hím elefánt volt akik párzási időben hajlamosak megőrülni. Szerencsére a mi állatunk nőstény volt, így ilyen veszély nem állt fent. Az elefántok idomárjai thai nyelven a " mahut-ok" akik meglehetősen urai a helyzetnek. A kezükben folyamatosan egy kis hegyes sarlóra emlékeztető szerszám volt, ezzel valamint vezényszavakkal irányítják az állatokat. A mi mohutunk félúton leugrott az elefánt nyakából mert meglátott egy gyíkot a bozótban és utána dobta a szerszámját, majd utána eredt, mi pedig ott ültünk álló elefánttal, vezető nélkül a tetején. A félelem a tetőfokára hágott! :)

Próbáltunk a mi elefántvezetőnkkel szóba állni, annyi kérdésünk lett volna az állatokról de közös nyelv híján ez nem jött létre. :)

Az élmény nagyon jó volt, de picit bűntudatunk volt, sajnáltuk az állatokat, így megígértük magunknak, hogy többet ilyenre nem megyünk.

2 megjegyzés:

  1. Mi is kipróbáltuk, de nem tartom valami emberségesnek (állatságosnak) az egészet. Már eleve az a sarló nem szimpatikus. Szegény elefántnak milyen szar lehet már. Ráadásul nekünk semmi nagy szám nemvolt benne, sokkal jobb volt, csak ott lenni, etetni ananásszal az elefántot, nézni, ahogy megfürdették a patakban, de mégegyszer ráülni nem akarok, nem egy szimpatikus dolog ez. De persze európai ember egyszer mindent ki akar próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legelszomorítóbb az volt, hogy a füle is sebes volt az állatnak. Valószínű a jó célú "nevelés" eredménye.

      Törlés