2016. március 17., csütörtök

Akumal Bay

A második napunkon a reggeli után felkerekedtünk és meglátogattuk a 30 km-re északra fekvő Akumal Bay-t, mely az ott élő levesteknősökről vált híressé. Tulumtól hozzávetőlegesen 30 perc autózásra van az öböl. Könnyű megtalálni, ugyanis a mexikói utak mentén az összes közelben lévő turistalátványosság nagyon precízen, hatalmas nagy táblákkal ki vannak táblázva. Az öböl parkolójában 50 pesot kell fizetni a parkolásért, mely egész napra érvényes. Az öböl kb 2 km hosszú, az első felében bárok és sznorkel kölcsönzők, túravezetők kínálják a szolgáltatásait, búvárszemüvegeket, békatalpat stb. A második felében viszont 3 giga hotel vendégei bitorolják a partot. 









a távolban a tüntető tömeg



Mi a part első felében foglaltunk helyet és nekivágtunk a búvárkodásnak a bójákkal elkerített részen saját felszereléseinkkel. Előtte informálódni kell, mely részekre nem szabad beúszni a teknősök és az erős áramlatok miatt. Mi nagyjából 300 m-t úsztunk befelé. A vízben kisebb csapatokban vezetőkkel pásztázták a turisták a tengerfeneket, de semmi. Majd 15 perc elteltével megpillantottunk egy hatalmas teknőst, mely jámbor tekintetével legelészett az aljzaton. Hihetetlen érzés volt egy teknőssel együtt úszni. Sajnálom, hogy nem volt nálunk olyan felszerelés, amivel meg lehetett volna örökíteni az eseményt. Kb. 5 percig pásztáztuk az állatot, majd gyorsan elillant a mélyebb vizekbe. A part felé úszva újabb teknőst fedeztünk fel, ami már egy kicsit kisebb méretű volt, de meglehetősen élénk, barna és sárga színeket viselt magán.

Valahogy így kell elképzelni a teknős találkozást:

Levesteknős, forrás: http://akumaldivecenter.com/

A part felé evickélve hatalmas lármára lettünk figyelmesek és egy helyi mexikói emberekből álló tömeg lepte el a partot. Hangos beszélőkkel kiabáltak, közben doboltak, kerepeltek. Minden jel arra utalt, hogy valami tüntetés, de hogy miért illetve mi ellen, nem tudtunk, mert nem értettük a nyelvüket. Minél hamarabb próbáltunk kiúszni, mert a csomagunk, fényképező, pénz stb. mind a tömeg útvonalába esett és nem tudtuk milyen szándékkal mennek a parton heverésző turisták közé. A partra kiérve egy amerikai turista világosított fel bennünket, hogy a helyi lakosok erősen diszkriminálva vannak. Tehát a mexikóiak  (saját országukban!!)  korlátozott számban jöhetnek csak a partra pihenni, fürdeni annak érdekében, hogy a turisták nyugodtan és békésen érezhessék magukat. Ez az eljárás állítólag azokon a helyeken még rosszabb, ahol giga-mega hotelek is vannak a partokon. Külön őrök és a rendőrség vigyázza a "jámbor" turistát. Fura érzés kerülgetett bennünket és érthetetlenül álltunk az események láttán. Amúgy ez diszkrimináció még más helyeken is érezhető volt. Erre majd még később kitérek. 





1 megjegyzés:

  1. Durva, hogy kitiltják őket a saját partjukról...
    A teknős is kimaradt nekem eddigi életemből, nagy élmény lehetett!!!

    VálaszTörlés